Tuesday, October 30, 2012

Romet 9 kuud

Tik-tak, tik-tak ja nii see aeg lippabki.
Juba on Romet saanud 9-kuuseks, ning kaugel see aastane sünnipäevgi on.
Avastasin just mingi päev, et jõuludeni on jäänud vaid kaheksa nädalat !!! Seda on ju niiiii vähe.

Käisime siis nüüd ka arsti juures, mõõtmas - kaalumas nagu ikka.

Kaaluks on: 9180g
Pikkust ikka vaid: 71 cm
Pea üm: 49 cm.

Ütleme nii, et Tossuke ei pane rõhku pikkusesse kasvamisele vaid nüüd läheb vaid laiusesse :) Kõhuke on korralik, kuigi näost on noormees lausa saledaks jäänud (võrreldes mõne kuu taguste piltidega). Igatahes seekordsel visiidil oli ka muresid.
1. Lõge ei taha kuidagi kinni kasvada, jätkuvalt on 2 cm avatud, see pole siis mitme kuu jooksul mitte grammigi vähenenud. Kirjutati jälle välja Devitol D-vitamin, et selles on D2 vitamiini ka, tervisepüramiidi omas seda pole.
2. Vereproovi tulemusena selgus kurb tõsiasi, et Rometil on hemoglobiin madal, 104. Seda on pisikese inimese jaoks aga vähevõitu ja seega peab Toss hakkama rauasiirupit lisaks jooma. Seekord oli dr. Karelson ise ka kohal ja kohe maru kahtlustavalt küsis, et kas ma ikka annan Tossule iga päev liha. No muidugi annan eksole, kuid kuna veiseliha ei maitse talle väga, siis saab enamasti kana. See siis langes nüüd menüüst täitsa välja. Aa vereproovi võeti siis sõrme otsast. Ja kui Karelson ja Kersti ütlesid, et enamik lapsi vaid ehmatab selle sutsu peale ja nutma ei hakka, siis Toss meid alt ometi ei vedanud. Nuttis ikka kõvasti ja lõi arstitädide poolt talle ette pandud loomakesed kohe laua alla :).


Magamisega on ikka probleeme, päeval jätkuvalt 30 minuti uned, kaisus muidugi võib magada kuni kaks tundi. On ikka peps ma ütlen. Hetkel ei kujutagi ette, kas tuleb päev mil saan kirjutada, et vohh nüüd Toss magab päeval pika une täiesti iseseisvalt ja öösiti ka ei tralli.
Viimasel ajal on Toss ka öösiti tihti nutma hakanud, loodetavasti on tegemist uute hammastega, mis oma tulekust märku annavad.

Üheks võimaluseks on ka see, et kuna Toss päeval nii palju sahmib ringi, ning kõigi ja kõige najale püsti ennast kangutab, siis lihtsalt öösel elab seda kõike üle.


Aga külas käisid meil sünnal tädi Kätu, Marcose ja Mardiga, tädi Merca Vahuriga ja vanaema ning onu Marek. Miskipärast tassisid tädid taas kingitusi, mida tegelikult teha ei tohtinud. Tädi Kätu &co tõid puidust puzzle, kus peal igasugused vahvad loomad ja karumõmmid ning turbosokid, et Toss saaks ikka kenasti kõndima õppida, ilma kukkumiseta. Tädi Merca & Co tõid klounid ja klotsid. Vanaema aga tõi pisikese auto ja bingo pileti Rometile, mis tuletabki meelde, et peab nüüd ka järgi vaatama, kas ka võitsime.  Loodetavasti võitsime kõvasti :)


 





Thursday, October 25, 2012

Käpu käpu !


Nüüd on Tossuke juba 9 kuud vana ja seni liikus edasi tõsise luurajana, ühe käe abil tõmbas ennast edasi ja jalad lohisesid järel. Milline muskel :)
Kui Tossuke käputamise asendisse panna ja kätt kõhu all hoida liikus veidi ka käputamise asendis.

Ja siis täna, 25.10.12 mängisime jälle köögipõrandal ja emme pani rongi ja auto motivatsiooniks ja hakkasime jälle käputamist harjutama ja NÜÜD LÕPUKS hakkas Toss ka iseseisvalt edasi liikuma pikemaid vahemaid. Ennem tegi paar käputust ja avastas, et oih see oli küll vale asend ja lasi kõhuli ennast tagasi aga nüüd enam mitte. Nüüd ongi see aeg käes, mida emme on kaua kaua oodanud - pojuke on käputamise selgeks saanud ja see on nii armas !

Tegime ruttu ka ühe video mälestuseks. Kahjuks oli käepärast vaid telefon, mille kvaliteet pole kõige parem aga jäädvustatud siiski see sai :)

 

 
 
Mummi saatis meile ka spetsiaalsed põlvekaitsmed, millel vahvad kollased mummud all. Komplektis olid ka tiigri sokid mummudega, mis Tossule kiiruse arendamiseks suureks abiks on ! Suured tänud sulle Mummi !!!

Tuesday, October 16, 2012

Seitsmes on kohal - jepiii


Aeg muudkui lippab ja lippab ja poja muudkui kasvab.
Täna siis hoidis emme koolisoleku ajal Tossukest vanaema. Loomulikult on jätkuvalt nendevaheline läbisaamine suurepärane, seda vist ei muuda miski. Ilmselt kolib Romet varsti vanaema juurde ära ja emmel-issil tulevad lõpuks ööd täis UND, UND ja veelkord UND !
Hetkel siis on nii, et Tossuke on hakanud öö jooksul rohkem ärkama ja ikka kebib põhimõtteliselt kella viiest-kuuest emme kaissu, kus siis edasi sipeldakse-magatakse-jorratakse.

Tossuke on nüüd lambispets. Issi õpetas selgeks lambi asukoha ja nii kui küsida, kus on lamp näitab tüüp sõrmega lambi peale ja mõmiseb midagi oma keeles, ilmselt siis lampi :)

Toss on selgeks saanud igast asendist istuma minemise, et siis see käib nüüd nii kähku ja isegi une pealt ! Ikka on nii, et kui Tossuke peale ööunne jäämist ärkab poole öö pealt, siis emme on leidnud ta istumas oma voodis ja silmi hõõrumas. Njah nummi eksole, a aind seni kuni ta voodis püsti ei seisa ;)


Nüüd täna siis avastas emme, et ohh issand, Tossul on jälle uus hammas. Ehk siis selle nahka on ka need rahulikumad ööd läinud.

Pean siin kurja plaani, et lähimal ajal tuleb ette võtta ka öiste söömiste lõpetamine, et EHK siis saabuvad ka rahulikumad ööd ja loodetavasti hakkab Tossuke siis ka päeval paremini sööma. Hetkel käib söömine ikka Lote või lammas Timmy saatel või heal juhul reklaamide saatel. Siis on suu Tossul kenasti kohe pärani, kui lusikas suuni jõuab.
Muidugi sööb Tossuke hea meelega tavatoitu, kuid selleks on paraku veel liiga vara.

Saturday, October 13, 2012

Kiisu kiisu ...


Täna käisime siis vanavanemaid vaatamas, Kalevit, Lindat ja Enet ja Juhat. Juhuslikult oli vanaema Ene ka Valgas täna, seega topeltvõit !
Viimati käisime Valgas kaks kuud tagasi, siis oli Kalevi ja Linda juures paks kiisu, kel pojad kõhus. Seekord olid need pojukesed juba kahe kuused ja Romet sai nendega tutvust teha !
Niiiiiiii nunnud kiisud, emme võtaks need KOHE endale, kui nad jääksidki nii pisikeseks ! Pisikesed koerad on juba aretatud, palun aretage ka pisikesed kiisud :) 

                                           Pai kiisu, pai !

                                           Kohe tirin sind kõrvast !
                                           Ja saingi su kõrva kätte...
                                           Tule ma puudutan su nina kiisuke !
                                           Ai lipsasid käest ära.
                                           Siiski sain su nina ka ära puudutada :)


Vanaisa Kalevil on alati fotoaparaat käes, mis on iseenesest väga tore, sest pildid on kui profi tehtud alati. Kiisud aga meeldisid Tossule väga, isegi kiisude emme meeldis talle. Muudkui vaatas teda kui ta ringi kondas. Peale fotosessiooni väsisid kiisupojad aga ära ja läksid tuttu. Magavad teineteise kaisus - nii nunnud !

Oeh loodetavasti ei too keegi meile nüüd kassipoega, sest kahjuks tema jaoks meil ruumi pole. Kui keegi toob, siis peab arvestama ka sellega, et ta peab hakkama meil tasuta koristamas käima !!! Sest emme niigi lendab meil luuaga ülepäeviti ringi, kuigi ausalt öeldes peaks vist iga päev lendama, kuid kust see aeg võetakse ometi. Päevas on ilmselgelt liiga vähe tunde !

Oktoober



Pea pool oktoobrist on läbi. Tossuke on juba kaheksa ja poole kuune ja IKKA veel ei käputa !
Arvan, et põhiliseks põhjuseks on see, et kuna põrandad pole nii soojad kui suvel ning püksid on alati jalas, siis on maru libe põrandal liigelda. Roomata on ju lust, muudkui libistad edasi, kuid kui põlved käputades muudkui taha lähevad ja kõht vastu maad vajub, siis on veidi raske käputades edasi liikuda. Lahendust ka hetkel pole, kuna pole veel leidnud käputamiseks mõeldud sukkpükse, millel on mummud ka põlvede kohal.
Küll aga on Tossust saanud meister turnija. Hommikune trenn on otse emme-issi voodis. Kus peatugi on kõrge ja härrale täpselt sobilik. Muudkui tirib ennast selle najale püsti ja hakkab aga radikat ja kardinaid näppima. Sedasi võib ta seal mässata vähemalt tunni !
Lisaks soovib Toss süles olles su seljataha ronida. Kui maas keegi istub, siis roomab ruttu lähemale ja hakkab ennast maasistuja najale üles tõmbama. Ükspäev leidsin Tossu vannitoast pesumasina klaasaknast sisse vaatamas, muudkui kõõlus seal - uskumatu. Järgmine päev jäi tal pesurest ette, millel täpselt sobilike vahedega pulgad ja tal uskumatult hea ennast üles tõmmata.
Ehk siis tegelane on väga aktiivne.
Võibolla just seetõttu on Toss hakanud ka öösiti rahutumalt magama, et unes elab päevategemisi läbi. Kahjuks on nüüd need ajad, kui ta peale kaheteistkümnest (hiljemalt poole ühest) söömist iga kahe tunni tagant üles ärkab. Väsitav on see sõna mis siinkohal MARU sobilik on !

Suhu on ilmunud nüüd ka kuues hammas, seega väike haipoiss on kodus olemas.
Sõrmed tuleb Tossu suust eemal hoida, sest hammustada talle meeldib ja nüüd on see ikka väga valus. Veel meeldib laua alla roomata ja teiste jalgu hammustada :)
Tossuke on jätkuvalt üsna kesine sööja. Ehk ta polekski nii kesine, kui võiks emme-issi sööke süüa, kuid veidi vara veel selle jaoks.




Valmistume vaikselt ka talveks. Mummi (issi emme) tõi juba siis Tossule kombeka, kui Toss veel emme kõhus peidus oli. Nüüd on see meile ka paras ja nagu ikka on tegemist väikse nunnukesega :)  Äitäh Mummi !!!






Saturday, October 6, 2012

Sügis


Kätte on jõudnud sügis oma paljude värvidega.
Kuna kevad ja suvi jäid emme jaoks kadunuks, kuna Tossuke ei osanud ju kuskil mujal kui kodus magada ja oli väga viril ning seetõttu veetsime suurema osa ajast toas, siis sügisel on juba asi palju parem :)
Tossuke teeb päeval kuskil kaks und. Ühe kohe hommikul poole kümne paiku, kuna jätkuvalt ärkab "maamees" kas pisut enne seitset või KOHE peale seitset (issi on oma äratuskella ära visanud, kuna pojuke on kella eest tal, sissemagamist kohe kindlasti siin majas ei toimu :)) ning teise une teeb päeva peale, olenevalt siis tal tujust või sellest kuidas päev kulgenud on. 30-ne minuti uned on jätkuvalt päevakorral, viimasel ajal pole ka unede pikendamine väga toiminud.
Ühesõnaga pojukese kasvades on muutunud päevad ka paremaks, et siis oleme liikuvamad ja jõuame päris palju ringi kolada.
Nädalavahetusel paistis päike ja kuna mine tea kuna seda ilmaimet veel näeb, siis otsustasime käia Elistvere loomaparigis. Tossuke on ju piisavalt suur, et loomi vahtida ja kuna tema uudishimu on piiritu, siis oli kahtlus, et talle seal täitsa meeldib.
Muidugi ei vedanud meie vaist meid alt, Tossuke lausa nautis loomade vaatamist. Suu oli iga looma juures pärani ja muudkui seletas oma keeles. Jätkuvalt olen arvamusel, et ta mõistab nii teiste tittede-, loomade- kui ka multikast lammas Timmy keelt (stiilis da daa daaaa).
Metssigade juures ei suutnud Toss oma imetlust varjata, muudkui vaatas ja vaatas kuidas pisikesed põrsad ringi käivad.







Lisaks käisime veel ükspäev puulehtedega tutvust tegemas. Issi oli siis meil palmi all ja meie otsustasime kodu lähedale jalutama minna, kuna emme avastas kooli sõites, et meie tänava vahtra lehed on äkitsi pea kõik alla langenud -                       S Ü G I S !