Sunday, August 26, 2012

Tädi sünnipäev Pärnus


Nii nüüd on siis käidud.
Kuidas siis läks mõtlete eks :)
Sõit Pärnusse kulges kenasti. Kui kohale jõudsime pidid emme-issi jahiga sõitma minema külalistega. Kuna aga issi küsis Kristinalt, mis riietuses peab laekuma ja selge sõnaga öeldi, casual, siis muidugi oli meie pere esindatud teksad-dressid stiilis. Kõik teised AGA olid ennast nii üles löönud, et emme otsustas, et jahiga sõitma küll ei lähe vaid tarvis on hoopis kleiti otsima minna :).

Igatahes kutsusin vanaema ja Tossukese, kes juba jalutamas olid, tagasi ja kimasime kolmekesi poodi, kleidi järgi.


Õhtul istusime koos Tossukesega pisut ka sünnipäevalauas ja siis seitsme ajal läksin andsin Tossukesele süüa ja sealt maalt hakkas vanaema etteaste :).
Igatahes telefoni võtsin kaasa, et juhul kui on kriis majas, siis kiman ruttu oma pojukese juurde. Mida aga ei tulnud oli telefonikõne. Nimelt said Tossuke ja vanaema nagu ikka superhästi läbi ja vanaema pani Tossukese ilma nututa tuttu. Oli teine küll kiiganud ringi ja emmet-issit otsinud ning isegi hetkeks pisikese kurva ohke/nuukse teinud, kuid ikkagi ilma nututa tuttu jäänud.

Seega palkaks kohe vanaema Helle lapsehoidjaks. Tossuke ei nutnud mitte grammigi, seda siis sellel ajal muidugi kui aeg oli vanaemaga olla, ehk siis ööunne jäämise aeg. Hoolimata sellest, et akna all oli sünnipäevaliste seltskonnast enamik mehi, kes siis seal valjuhäälselt seletasid. Hoolimata rakettidest magas Tossuke ikka väga hästi. Ja isegi hoolimata sellest, et issi kell 5.08 hommikul pauguga tuppa laekus magas Tossuke ikka edasi.
Seda muidugi seni, kuni Tossuke pisut peale kuut süüa tahtis ja kuna toas polnud pime (kardinad on ainult moe pärast seal, kuna pimedaks nad tuba küll ei teinud), otsustas Toss, et hmm aeg on järelikult ärgata, kuna õues on ju nii valge :). Eks sellel üleval olemisel oli ka veel üks põhjus, nimelt oli issi sisse karu pugenud kes siis nii kõvasti seal norskas, et Tossuke kohe kuidagi magama jääda ei julgenud :). Muudkui torkis issit oma sõrmekesega, kuid no mida teeb hiir karule eksole, karu isegi ei tundnud seda. Kui siis Toss peale seitset luugi kinni pani, siis tegi ta ka oma traditsioonilise kolmkümmend minutit ja jälle oli tarvis "omi asju" ajama hakata tal.

Siis käisime veel Stefanis söömas ja saime ka issi õdede-vendadega kokku ning kimasimegi tagasi Tartu poole. Siin tegi muidugi Tossuke taas uue rekordi. Kogu tee jooksul magas Tossuke lausa 15 minutit. Rekord missugune.


Seega kokkuvõttes saab öelda, et läks ikka superhästi ja et vanaema Hellel on töökoht olemas (seda muidugi juhul, kui ta Maksi köögist loobub).




Thursday, August 23, 2012

Tossuke 7 kuud

Ohh õudust, jälle üks kuu juba möödas ja pojukene on saanud jube seitsme kuuseks.
Strateegilised näitajad olid siis:
Kaal: 8190 g
Pikkus: 69 cm (mis on siis aind pool cm kuuga)
Pea üm: 48 cm

 
 

Kuna Tossukene oli kuu ajaga vaid 500 grammi võrra kosunud, siis soovitas arst hakata aga liha juurde andma ja püreesid tuleb rammusamaks muuta jätkupiimaseguga.
Nagu seda mässamist veel toiduga vähe oleks olnud eksole.
Tossuke on muidugi jätkuvalt väga valiv ehk siis ploomipüree peab ikka alati olemas olema, et kui suu kriipsuks muutub, siis võluriks on ploomipüree, mille järel saab taas paar lusikatäit juurviljapüreed ka sisse söödud.

Nüüd sööme hommikuks putru (kas siis riisihelbe- või tatraputru), lõunaks püreed ja vahepeal maiustame ka kamapallidega. Nii lahe on vaadata, kuidas Tossuke neid kamapalle oma laual taga ajab, pisikesed sõrmekesed ei suuda neid kohe haarata lihtsalt AGA paari päevaga on ta täitsa osavaks juba saanud selles osas, seega veidi veel harjutamist ja see asi on käpas.

Käpas on meil ka istumine just nagu vanaema ütleb, istub nagu küünal ;) nii sirge seljaga lausa. Füsioterapeut Eve on ka Tossukese seljaga väga rahul, ning ütles juba, et ehk hakkame hoopiski rühmatrennis käima, et eraldi võimlemist ei vaja.

Õnneks on "trennis käimine" Tossukesele meeldima hakkanud, ning enam polegi võimlemas kisa kuulda, kiikab teine aga muudkui oma selja taha, et kas ikka on sama tädi kes temaga trenni teeb või juba uus. Viimane kord tegi meie kõrval trenni üks pisem poiss (tema oli vanuse järgi ainult pisem, kasvult meist isegi suurem või no põsed olid igatahes suuremad :)). Igatahes otsustas Tossuke temaga suhtlema hakata ja muudkui seletas seal temaga ja naeris talle. Seega ilmselt rühmatrennis saab olema tal väga tore, kuna lapsed talle meeldivad.


Sellel kuul peab Tossukese ellu tulema ka uus inimene, tema uus hoidja. See on küll emmele väga raske, kuid samas vajalik. Nimelt tahab emme koolipinki nühkima hakata ning nüüd on vaja kedagi, kes oleks sellel ajal Tossukesega koos. Ideaalis oleks see muidugi vanaema, kuid sobiks ideaalselt ka mõni tuttav, nt. paberitega lapsehoidja Helle (Kairiti ema). Hetkel on tema aga veel Iirimaal oma tütre printsessi hoidmas. Hoidja otsimiseks on põhimõtteliselt paar-kolm nädalat aega, sest siis peaks olema ka selge, kui tihti on vaja hoidjat.

Nüüd nädalavahetusel on meil ees Pärnu retk, nimelt issi õel Kristinal on juubel "30". Tossukese und tuleb valvama vanaema, mis saab iseenesest huvitav olema, kuna varem pole keegi peale emme ja issi Tossukest magama ööunne pannud :) eks näis siis kuidas läheb.


Friday, August 17, 2012

juhuuu ta roomab!

Nii kätte on jôudnud see aeg mida olen pikisilmi oodanud, millest olen unistanud ja milleni jôudis Tossuke KAHE trenniga - nimelt Tossuke roomab :).
Hommikul asjatasime vannitoas ja Tossuke nagu ikka ajas seal oma rida mähkimislaua jalgadega ja emme kreemitopsidega. Mina lugesin pôrandal istudes ajalehte. Läksin pesu kuivama panema ja panin ajalehe kaugele eemale ära, et hunt seda kätte ei saaks (ikkagi värske ekspress, mis issil veel lugemata). No ja järgmine hetk kuulsin kuidas Toss juba ajalehte "loeb". Kimasin ruttu vannituppa ja rabasin lehe ära. Ei osanud kahtlustadagi mis meetodiga ta leheni jôudis. Panin siis pesu kuivama ja Tossu sinnasamma lähedale maha, ning siis näen kuidas Toss pesuresti jahtima asus :). Ikka ving ving ja kätega väike tômme edasi, ving ving ja jälle tômme ja käes see rest oligi :).
Tulid siis onu Raivo ja onu Marek külla ja tahtsin kohe, et Toss demonstreeriks mida ôppis, kuid ei miskit. Mône aja pärast panin "peibutiseks" oma kuldketi pesuresti külge - toimis hästi, hunt asus jahtima :). Issi vaatas seda läbi skype pealt ja ainsad sônad olid, nüüd on see siis käes :).
Mina aga olen oma pojukese üle väga uhke, kuna kaks trenni ja oskus omandatud! Järgmine eesmärk - käputamine! :)
Nüüd siis peaks olema lôpp sellel, et härra voodialuseid "pühib" ja loodetavasti on lôpp ka kisal, mis siis tekib kui mänguasjad kôik enda ümber laiali loobitud on.
Seega roomama hakkasime me 6 k 3 nädalaselt, onu Mareki sünnipäeval, 17. augustil. Nii et Pekikäsi, nagu onu Marek Tossukest kutsub, tegi ilusa sünnipäevakingi onule.
A jäi lisamata, et onu Raivo sai ka ikka täis oksendatud :) tuleb ikka tihemini külas käia, siis ei pea Tossuke nii rängalt "kätte maksma".

Thursday, August 16, 2012

Trenn!

Nii nüüd on siis kätte jõudnud see aeg, mil otsustasin, et Tossuke on piisavalt tore poiss juba ja peaks trenni minema. (Def. tore poiss - ei kisa enam nii nagu ta seda pisikesena tegi).
Sättisime siis sammud babysporti, eesmärk Romet roomama ja käputama õpetada.
Nagu selgus on Rometil ikka üks jalg veidi pinges ja samuti ka üks käsi, vasak jalg ja parem käsi, see siis pisut hoiab teda tagasi õigeid liigutusi tegemast. Jalgu hoiab Tossuke nimelt nii, nagu tegu oleks puujalgadega poisiga ! Konkreetselt jalad on nii sirged ja tugevad, et tükk tegu on neid paindesse saada, aga no küll ta alla annab - loodame :).
Esimest korda käisime Iti juures, kes tegi meiega kenasti trenni, kuid samas kes Tossukest üldse ei piinanud :). Täna siis käisime Eve juures, kes on aga hoopis teisest puust. Ei lugenud see, et Tossuke kriiskas üle saali mis kole, muudkui tegi neid harjutusi Tossuga ja Toss muudkui kisas ja kisas. Ei pidanud 30´nd minutitki vastu :) kuskil kahekümnendal minutil otsustas Toss kõik mängu panna ja tõelise hädakisa lahti lasta. Nii siis kauples ta ennast emme sülle, kus oh ÜLLATUST ÜLLATUST kisa koheselt ei raugenudki. Ju siis kurtis oma muret ka mulle, ning pahandas ka minuga, et miks ometi ma teda sinna tassin. No tema õnnetuseks olen ma ka sama kange kui tema, ning tassin teda sinna seni kuni ta roomama on õppinud. Eesmärk siis hetkel kaks korda nädalas käia.
Eve ütles ka, et Romet näeb täitsa suure poisi moodi välja, et tundub vanem kui pea seitse kuud :) ja selga pidi ka Tossuke ikka väga hästi hoidma. Üldiselt ei arvanud ta, et väike lihaspinge midagi hullu on, pidi väikse trenni vaev olema, igatahes jah sain paar harjutust, mida koos kodus nüüd teha, et aga Tossuke kiiresti kiiresti omal jõul liikuma hakkaks. Olgu öeldud, et tagurpidi oskab ta seda ideaalselt teha. Ikka on nii, et ta on suutnud ennast voodi alla või tooli alla ära nihverdada, ning siis on hädakisa taevani, et miks teda nüüd sealt välja ei aidata. Seega on eesmärk liikuma hakata edaspidi :)

Ööd

Oehh mõtlesin, et jäädvustan ka mõned ööd, et siis oleks mida meenutada ;)
Ehk siis tavapäraselt läheb Romet magama kella 19 ajal, no vahel ka hiljem, kuid isegi kui ta läheb kell 22 magama, ärkab ikka vara :) maamees mis maames. Paras paar oma vanaemaga, kes enne kuke kiremist üles ärkab.
Igatahes magama jäämine võtab muidugi aega, ikka veel ei oska Toss endal krookse kiiresti välja krooksuda, seega olenevalt õhtust võtab see ikka veel pool tundi kuni tund-poolteist.
Nii ööd on siis nüüd sellised, et esimest korda sööb Toss 00 ja 02 vahel, ning sealt edasi kuskil pool kuus. Peale seda on uni juba nii rahutu, et tuleb mitmeid kordi teda voodist üles võtta, kuna otsustab nutma hakata. Jube raske on tõusta vastu hommikut. No ja kui on parem päev, siis laseb ennast voodisse tagasi panna ja magab kuskil seitsmeni, kui aga halvem, siis jääb emme kõhule magama.
Seitsmest siis jääb kuskil tunniks üles ja siis teeb ühe iluune veel (30 min). On ka päevi kus ta seda ei tee, ning siis jääb esimesse iluunee alles kuskil 9.

Ühesõnaga Toss tangib öösel kaks korda, mis oleks iseenesest ok, kui temaga ei peaks mööda tuba siis ringi tatsama ja krookse ootama. Ning kui ta iga krooksupoisi peale kohe voodis kisama ei pistaks, mille peale peab emme kohe kimama ja oma pojukese päästma, sest no krooksupoisid tahavad ju välja saada !!!

Friday, August 3, 2012

Täpike

Peale kuue kuu kahte vaktsiini tuli meile loomulikult ka palavik, kuid seekord õnneks pisem 37,8. Suuremat ma ei täheldanud igatahes, kuid mine tea ehk oli, kuna peale seda läks Tossuke üleni täpiliseks, no nägu õnneks siiski mitte :). Et siis tegelikult võis asi olla ka hoopis selles, et esimest korda pesin pesu pesupulbriga, seni olin seda teinud pesugeeliga. No igatahes oli keha nii täpiline, et täitsa naljakas kohe. Loomulikult oli väljas ka 25+ kraadi sooja, seega seljas pidevalt lühike püks, mis täpikesi ära ei varjanud. Mõni kindlasti vaatas mu pojukest suurte silmadega, et ohh õnnetukest küll ikka, et mis hull haigus tal küll on.
Pesin siis kogu pesu uuesti üle Persili pesugeeliga ja täpid olidki kahe päevaga kadunud.
misiganes need täpid siis ka põhjustas, igatahes saime neist lahti :)